Chippen en registreren van uw huisdier
Jaarlijks worden duizenden huisdieren als vermist opgegeven. Veel daarvan zijn katten, maar ook honden raken regelmatig vermist of worden gestolen. Het chippen en registreren van uw huisdier is daarom van groot belang. Het vergroot de kans aanzienlijk dat u en uw huisdier weer met elkaar herenigd zullen worden. Wanneer uw huisdier overleden teruggevonden wordt wilt u dit uiteraard ook heel graag weten. Een chip zorgt er dan voor dat u niet voor lange tijd in onzekerheid blijft. Ook voorkomt u met het chippen van uw huisdier dat uw dier in het asiel terecht komt en wellicht na verloop van tijd bij iemand anders geplaatst wordt.
Heeft u uw huisdier laten chippen? Dan moet u tevens de juiste gegevens van uw dier registreren. Soms doet een dierenarts dat voor u, maar het gebeurd ook dat u dit zelf moet regelen. Heeft u een huisdier van iemand overgenomen? Checkt u alstublieft of uw dier (correct) geregistreerd staat. Ook bij een verhuizing of het wijzigen van uw telefoonnummer is het van belang dat u de gegevens actueel houdt. Wilt u weten of de gegevens van de chip van uw huisdier kloppen? Of weet u niet zeker of de dierenarts de registratie voor u in orde heeft gemaakt? U kunt dit hier checken. Op deze website kunt u ook verschillende databanken vinden waar u uw gechipte huisdier kunt registreren.
Is het laten chippen van uw huisdier verplicht?
Voor een hond is het antwoord op deze vraag volmondig JA. Het laten chippen en registreren is sinds 1 april 2013 verplicht bij honden. Het is zelfs strafbaar als uw hond niet is gechipt en geregistreerd. U riskeert daarmee een gevangenisstraf of een geldboete welke kan oplopen tot € 19.500,- (bron: www.rijksoverheid.nl). Zorg ervoor, wanneer u een hond in uw bezit krijgt, dat u binnen 14 dagen de registratie in orde maakt. Koopt u een pup bij een fokker, dan is uw pup al gechipt maar staat de chip op dat moment op naam van de fokker. Wanneer de pup in uw bezit komt, geldt ook hier dat u de registratie binnen 2 weken in orde moet maken.
Ook de I&R (Identificatie & Registratie) voor paardachtigen (paarden, pony’s, ezels en zebra’s) is in de Europese Regelgeving vastgelegd. Op de website van de Rijksoverheid kunt u hier meer over lezen.
Gek genoeg geldt er (nog) geen identificatieplicht voor katten, alleen wanneer u van plan bent uw kat mee te nemen naar het buitenland of wanneer u een kat vanuit het buitenland naar Nederland laat komen. Gezien het grote aantal vermiste katten is het echt aan te raden om uw kat te laten chippen. Ook al heeft u een binnenkat, uw kat kan altijd wegglippen of van het balkon vallen. Binnenkatten zijn vaak wat meer gedesoriënteerd en vinden minder makkelijk de weg terug naar huis. Voor hereniging tussen kat en eigenaar is een correct geregistreerde chip daarom ook heel belangrijk.
Uiteraard kunt u verschillende diersoorten laten chippen. Hierbij kunt u denken aan: konijnen, papegaaien, koi karpers etc.
Hoe gaat het chippen in zijn werk?
Met behulp van een holle injectienaald wordt de chip onder de huid van het dier ingebracht. Bij honden en katten gebeurd dit bij voorkeur tussen de schouderbladen (in de nek). Zo’n microchip is zeer klein, ongeveer zo groot als een rijstkorrel. Het inbrengen is nagenoeg pijnloos, het is te vergelijken met een injectie. In de chip zit een microchip waarop een registratienummer is opgeslagen. Dit registratienummer kan met een speciaal afleesapparaat worden afgelezen.
Juni is de chipmaand
Vindt u het laten chippen van uw huisdier best duur? Laat uw dier komende maand chippen, want juni is de chipmaand. U kunt in deze maand uw huisdier met aanzienlijke korting laten chippen bij uw dierenarts. Kijk op de website van uw dierenarts of deze ook meedoet aan deze chipactie. Het zou namelijk kunnen dat uw dierenarts vanwege de Corona crisis dit jaar van de chipactie afziet.
Tot slot nog enkele tips:
- Is uw huisdier vermist geeft de vermissing dan z.s.m. door bij de Stichting Amivedi of Waar is onze angel?
- Laat uw hond niet onbeheerd bij de supermarkt staan, ook al bent u binnen 5 minuten weer terug.
- Is uw kat vermist, plaats dan (indien mogelijk) een (gebruikte) kattenbak buiten.
- Dieren zijn vaak angstig en durven pas tevoorschijn te komen als het rustig is. Wanneer u ’s avonds of ’s nachts gaat zoeken neem dan een voerbakje mee waar u mee kunt rammelen.
- Zorg dat u altijd (recente) foto’s van uw huisdier in uw bezit heeft (voor social media, posters of flyers). Plaats de flyers of posters op plekken waar veel mensen komen; supermarkt, dierenarts, pinautomaten, bushaltes, brievenbussen, afvalcontainers etc. etc.
- Wordt lid van de buurtapp Nextdoor.
- Is uw huisdier weer gevonden, geef dit fantastische nieuws door aan de diverse instanties.
- Is uw huisdier overleden, meldt uw huisdier dan af in de databank waar uw huisdier geregistreerd staat.