Feestdagen en huisdieren

Feestdagen en huisdieren

 

 

 

Maak de feestdagen ook feestelijk voor uw huisdieren

Wauw, wat is het jaar weer omgevlogen, kerst en oud & nieuw staan alweer voor de deur. De één verheugt zich op de gezellige feestdagen, de ander zal blij zijn als het weer januari is. Maar hoe gaan feestdagen en huisdieren samen? Ook voor onze dieren kan de maand december voor de één leuk en gezellig zijn, maar voor de ander zeer onaangenaam en stressvol. Als eigenaar is er toch best veel om rekening mee te houden. In dit blog besteed ik aandacht aan hoe u de feestdagen zo feestelijk mogelijk voor uw huisdieren kan maken.

Chocolade

Zorg dat chocolade altijd buiten het bereik van uw dier staat. Uw dier kan er ziek van worden en er zelfs aan overlijden (afhankelijk van het lichaamsgewicht en de hoeveelheid chocolade dat uw dier gegeten heeft). Dit heeft te maken met de stof Theobromine. In een mensenlichaam wordt Theobromine makkelijk afgebroken, maar in het lichaam van honden en katten is dat heel anders. Hoe donkerder de chocolade, hoe giftiger het is voor uw dier. Witte chocolade bevat weinig Theobromine en is dan ook niet giftig. Omdat witte chocola heel vet is kan het wel voor diarree en braken zorgen. Heeft uw dier chocolade gegeten, neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts.

Gourmetten en vogels

Wat is er gezelliger dan lekker gourmetten met de feestdagen? Maar pas op met vogels! Uw gezellige avondje kan uw vogel helaas fataal worden. De oorzaak hiervan is Teflon, de antiaanbaklaag in pannetjes. Wanneer dit wordt verwarmd komen er giftige dampen vrij die schadelijk zijn voor uw vogel. Deze giftige dampen kunnen zorgen voor ademhalingsproblemen en acute sterfte van uw vogel. Hoe kleiner de vogel, des te gevoeliger hij is voor deze dampen.  Zet daarom uw vogel tijdens het gourmetten in een andere ruimte. Zorg voor voldoende ventilatie. Zet uw vogel pas weer terug als u er zeker van bent dat alle giftige dampen zijn verdwenen.

Kleinere dieren met gevoelige luchtwegen zoals vogels, muizen en ratten kunnen ook slecht tegen geurkaarsen en geurverdampers.

Kerstboom en planten

Wanneer u een echte kerstboom heeft zorg dan dat uw dier niet uit de bak/emmer kan drinken waar de kerstboom in staat. De stoffen die een kerstboom uitscheid kunnen maag-en darmklachten veroorzaken bij uw huisdier. Ook de naalden van de kerstboom kunnen gevaarlijk zijn voor uw huisdier, let op dat uw huisdier de naalden niet opeet.

Ook sommige planten, die kerst juist een gezellige sfeer geven, kunnen giftig zijn voor uw huisdier. Over het algemeen wordt uw dier ziek als hij er van eet, dit uit zich in de vorm van braken en diarree. Let dus goed op dat uw huisdier niet van de hulst, kerstster, maretak* en kerstroos eet, De maretak kan bij inname van grotere hoeveelheden zeer schadelijk zijn voor uw dier, beter houdt u dit plantje buiten de deur tijdens de feestdagen als u huisdieren heeft. Wanneer u vermoed dat uw dier van één van bovengenoemde planten heeft gegeten, neem dan contact op met uw dierenarts.

Vuurwerk

Ik denk dat ik wel mag zeggen dat u gezegend bent als u een huisdier heeft die niet snel schrikt en dus ook geen vuurwerkangst heeft. Maar helaas zijn veel dieren angstig, van een klein beetje tot extreem. Er zijn zelfs dieren die er een trauma aan overhouden en je zult dit als eigenaar maar voor je kiezen krijgen.

U mag uw dier gerust troosten

Vroeger werden mensen met angstige dieren vaak geadviseerd hun dieren en hun angst te negeren. Soms werd een dier zelfs gestraft. Gelukkig weten de meeste mensen inmiddels wel beter, het kan geen kwaad om uw dier te troosten. Is uw dier bang en vraagt uw dier als het ware om uw hulp, laat hem lekker bij u liggen en knuffel hem gewoon. Zorg dat uw dier het gevoel krijgt dat hij veilig is bij u, geef hem de steun die hij op dat moment zo hard nodig heeft.

Katten zullen zich graag willen verstoppen. Dwing uw kat nergens toe. Zorg voor voldoende verstopplekjes in huis. Zorg er ook voor dat er in de ruimte waar uw kat zich verstopt een kattenbak staat. Komt uw kat normaal gesproken buiten, houdt hem dan tijdig binnen.

Sta ook even stil bij uw eigen houding en emoties. Besef dat uw dier sterk op uw emoties (energie) kan reageren, het is daarom van belang dat u zelf volledig kalm bent. Gedraag u niet anders dan op andere dagen, doe gewoon uw ding.

Hulpmiddelen

Dit onderwerp heeft mij veel hoofdbrekens gekost. Want buiten dat vuurwerkangst bij huisdieren een groot en verdrietig probleem is zijn de meningen verdeeld over hoe hier mee om te gaan. Mijn bedoeling is vooral om te laten zien dat er tal van mogelijkheden zijn wanneer uw dier angstig is. Uiteraard kiest u zelf voor iets wat u aanspreekt of waarvan u wellicht heeft gehoord dat anderen er goede ervaringen mee hebben.

Het grote aantal hulpmiddelen, dat verkrijgbaar is bij dierenartsen, dierenwinkels en op het internet, geeft wel aan hoe vaak vuurwerkangst bij huisdieren voorkomt. Vanwege dit grote aantal is het voor mij onmogelijk alle hulpmiddelen te bespreken. De één heeft veel baat bij Bach Bloesem druppels, de ander zweert bij een thundershirt, weer een ander raadpleegt het liefst de dierenarts. Daarom denk ik dat u het meest geholpen bent als ik u een link naar een website geef waar veel artikelen tegen vuurwerkangst te koop zijn. Zelf koop ik ook graag alles wat ik nodig heb via deze website, het assortiment is heel groot. Het moet wel raar lopen als u daar niks vindt wat bij u en uw huisdier past.

Neem eens een kijkje op de website van Medpets, er is vast wel iets bij wat u aanspreekt en wat u vertrouwen geeft.

Ik hoop met heel mijn hart dat u iets vindt om de angst bij uw huisdier weg te nemen of enigszins te verzachten. Uiteraard gaat mijn voorkeur uit naar natuurlijke middelen, die uw dier wel rustig maken, maar niet verdoven of het gehoor versterken. Geef uw dier in geen geval medicatie dat van uzelf is, de dosis voor mensen wijkt vaak af van de dosis die geschikt is voor dieren.

Ik wens u en uw huisdier(en) relaxte, gezellige en vooral veilige feestdagen toe.

 

 

error: Content is protected !!